Η Εταιρεία

ΛΥΟΧΩΡΟΣ ΙΚΕ / LYOHOROS LTD

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΠΙΠΛΩΣΗΣ | ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

 

Συνοπτικά ιστορικά στοιχεία

 

Γ. Χαϊδόπουλος – ΝΕΟ ΚΑΤΟΙΚΕΙΝ  – NEOSET ΑΕ – ΛΥΟΧΩΡΟΣ ΙΚΕ

Ο Γιώργος Χαϊδόπουλος σπούδασε Αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ (1962 – 1967) και Πολεοδομία στο Ινστιτούτο Πολεοδομίας στο Παρίσι (1967 – 1969). Τις πανεπιστημιακές του σπουδές τις ολοκλήρωσε στη Σορβόνη στην περιοχή της Αστικής Γεωγραφίας, εκπονώντας διατριβή με θέμα «Ουτοπία και Πραγματικότητα στην ανάπτυξη του λεκανοπεδίου της Αττικής». Δίδαξε στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ από το 1976 έως το 2012. Από το 1964 έως το 1986 άσκησε κυρίως το επάγγελμα του Αρχιτέκτονα – Πολεοδόμου στην Ελλάδα και την Γαλλία με σημαντικές διεθνείς και εθνικές διακρίσεις.

Το 1984 συμμετείχε μαζί με τον Α.Κυράνη, Β.Οικονόμου και Γ.Πίττα στην ίδρυση του ΝΕΟ ΚΑΤΟΙΚΕΙΝ με στόχο τη ριζική ανανέωση της επίπλωσης στον ελλαδικό χώρο. Το 1986 ίδρυσε την κατασκευαστική εταιρία ΛΥΟΧΩΡΟΣ ΕΠΕ για να υποστηρίξει την παραγωγή των μεταλλικών συστημάτων που σχεδίαζε για το ΝΕΟ ΚΑΤΟΙΚΕΙΝ και να δημιουργήσει ένα ερευνητικό κέντρο στην περιοχή του επίπλου με στόχο τον νεωτερισμό και την καινοτομία κυρίως στην περιοχή των μεταλλικών συστημάτων επίπλωσης.

Από το 1996 όταν την πλειοψηφία των μετοχών και τη διαχείριση του ΝΕΟ ΚΑΤΟΙΚΕΙΝ ανέλαβε η NEOSET ΑΕ, η εταιρία ΛΥΟΧΩΡΟΣ ΕΠΕ διαχώρισε το σχεδιασμό και την παραγωγή σε προϊόντα ΝΕΟ ΚΑΤΟΙΚΕΙΝ και σε προϊόντα επαγγελματικής κατεύθυνσης που διακινούσε αποκλειστικά η ίδια.

Τον Ιούλιο του 2012 η NEOSET ΑΕ ανέστειλε τη λειτουργία του ΝΕΟ ΚΑΤΟΙΚΕΙΝ λόγω της οικονομικής συγκυρίας.

Σήμερα η ΛΥΟΧΩΡΟΣ ΕΠΕ εξακολουθεί να παράγει και να διακινεί τα προϊόντα που σχεδίασε ο Γ.Χαϊδόπουλος μέσα στα πλαίσια της συνεργασίας του με το ΝΕΟ ΚΑΤΟΙΚΕΙΝ, τα πιο αναγνωρίσιμα από τα οποία είναι οι σειρές ΔΕΗ, ΑΝΤΙΡΙΔΑ, ΣΚΑΛΩΣΙΑ, SILVA, κλπ. Από τα άλλα ιδρυτικά μέλη του ΝΕΟ ΚΑΤΟΙΚΕΙΝ ο Α.Κυράνης ασκεί ενεργά αρχιτεκτονική, ο Γ.Πίττας συγγράφει βιβλία επικεντρωμένα στον ελληνικό λαϊκό πολιτισμό και ο Β.Οικονόμου εξακολουθεί να παράγει καθιστικά μέσω της εταιρίας MORPHOS SOFAS + BEDS.

 

Τα πάντα ρει

Όταν ιδρύθηκε το ΝΕΟ ΚΑΤΟΙΚΕΙΝ το 1984, η ελληνική επιπλοβιομηχανία ακόμα ανθούσε. Τα ορατά σύννεφα στον ορίζοντα προέρχονταν από τη Δύση και αφορούσαν στην ποιότητα σχεδιασμού και κατασκευής της αστικής επίπλωσης. Η Ιταλία κυριαρχούσε μετά από μία εξαιρετική περίοδο σχεδιαστικής γονιμότητας.

Στις δεκαετίες που ακολούθησαν γίναμε μάρτυρες μίας ακόρεστης διεύρυνσης των εισαγωγών Δυτικής προέλευσης στη χώρα μας. Το ΝΕΟ ΚΑΤΟΙΚΕΙΝ αντιστάθηκε εισάγοντας σειρά νεωτερισμών που υποστήριξε ένα μικρό αλλά πολύ συνειδητό και ενήμερο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας.

Σήμερα η κατάσταση επιδεινώθηκε. Μέσα σε μια οικονομική συγκυρία επώδυνης λιτότητας αναμένουμε εκτεθειμένοι στις καταιγίδες από την Ανατολή.

Σήμερα δεν αρκεί ο καλός σχεδιασμός ενός προϊόντος. Δεν φτάνει ούτε ο νεωτερισμός. Χρειαζόμαστε καινοτομίες βαθιά συναρτημένες με την οικονομία για να καλύψουμε αποτελεσματικά τις ανάγκες της Ελληνικής κοινωνίας.

Ίσως να πρέπει να σκεφτούμε προϊόντα με 100% Ελληνικό σχεδιασμό και 100% Ελληνική πρώτη ύλη.  

Επισκεφθείτε το eshop ή επικοινωνήστε μας!